Σώστε το μπλε πλανήτη

"Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, όταν τα ποτάμια θα έχουν μολυνθεί, όταν τα ψάρια της θάλασσας θα είναι νεκρά, τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται"
Indian Cree Prophecy
Περιβάλλον και άνθρωπος. Αλήθεια, ποια είναι η μεταξύ τους σχέση; Πρόκειται για μια αρμονική συμβίωση ή για μια διαρκή μάχη; Κατά τον Ησίοδο, η Γαία γεννήθηκε από το Χάος, ήταν γυναίκα του Ουρανού και μητέρα όλων όσων ζουν και αναπτύσσονται. Ο άνθρωπος από την εποχή του Προμηθέα προσπαθεί να υποτάξει τη φύση. Χιλιάδες χρόνια μετά, η τεχνολογική επανάσταση έφερε τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αφθονία των υλικών αγαθών. Μαζί όμως με την ανάπτυξη, ήρθαν η μόλυνση του αέρα, η ρύπανση των θαλασσών κ.ά. Ο άνθρωπος διατάραξε την ευαίσθητη ισορροπία της φύσης, πιστεύοντας ότι μπορεί να την υποτάξει. Όμως, η Γη, σύμφωνα με τη "θεωρία της Γαίας", δεν είναι "κάτι" πάνω στο οποίο υπάρχουν ζώντες οργανισμοί, αλλά η ίδια είναι ζωντανός οργανισμός. Και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, αντιδρά.
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες αναπτύχθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες η οικολογία. Τι είναι όμως οικολογία; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του γραφείου της Greenpeace στην Ελλάδα κ. Στέλιο Ψωμά, είναι η μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε μεγαλύτερα δεινά, ενώ ο διευθυντής της WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλας, υποστηρίζει ότι οικολογία είναι τρόπος ζωής και ήθος.
Η οικολογία ως επιστήμη έχει εξελιχθεί και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Αυτός ο πλανήτης δεν ανήκει σε κανέναν. Είμαστε κομμάτι της Γης. Τα προβλήματα "καίνε", "παγώνουν", και "ερημώνουν" τον πλανήτη. Δεν μπορούμε πια να εφησυχάζουμε πως η μητέρα φύση θα συγχωρέσει τα... άτακτα παιδιά της. Ευτυχώς, ακόμη υπάρχει περιθώριο να αντιστρέψουμε τα πράγματα. Όμως, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας και να αλλάξουμε λίγο τις καθημερινές μας συνήθειες, αφού ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας.


ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Κλίμα | Δάση | Πυρηνικά | θάλασσα | Αλιεία | Νερό | Όζον