Πως να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια και στην ...τσέπη μας

Είναι γνωστό το ενεργειακό πρόβλημα το οποίο με την πάροδο των χρόνων και την αύξηση της οικιστικής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εντείνεται ακόμη περισσότερο. Το πρόβλημα αυτό το βιώνουμε όλοι κάθε καλοκαίρι κυρίως, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο, και η επίλυση του αν και έχει δρομολογηθεί, φαίνεται ακόμη μακρινή. Έως τότε ή θα μάθουμε να ζούμε με τις διακοπές του ρεύματος ή θα συμβάλουμε όλοι στην εξοικονόμηση της ενέργειας, ώστε αυτή να επαρκεί για όλους. Εκτός όμως από εξοικονόμηση ενέργειας, οι παρακάτω χρήσιμες οδηγίες θα βοηθήσουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Οικονομία σε ενέργεια και χρήμα

Χρησιμοποιήστε σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας και εξοικονομήστε ενέργεια και βέβαια και χρήμα. Η ΔΕΗ παρουσιάζει χρήσιμες συμβουλές προς τούς καταναλωτές προκειμένου να αποφεύγουν σπατάλες ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και χρημάτων. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε οικονομία. Για παράδειγμα, τοποθετώντας τους λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής τάσης. Μπορεί να στοιχίζουν ακριβότερα, αλλά καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερο ρεύμα και έχουν δέκα φορές μεγαλύτερο μέσο χρόνο ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες. Μέχρι και 50% φθηνότερα θα πληρώσετε τον χειμώνα για θέρμανση, αν χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό αντί για αερόθερμο ή για ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα. Μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα σπαταλάτε για κάθε επιπλέον βαθμό που ρυθμίζετε στον θερμοστάτη. Επίσης, όσοι σκοπεύετε να αγοράσετε ηλεκτρική κουζίνα επιλέξτε τη συσκευή με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, καθώς υπάρχουν διαφορές μέχρι και 25% μεταξύ συσκευών ίδιου τύπου.

Μικρότερη κατανάλωση έως 25% χωρίς ...θυσίες

Με ιδιαίτερη προσοχή κι έπειτα από πολύωρη έρευνα αγοράς θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέγουν τις οικιακές συσκευές, ούτως ώστε να πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν συσκευές που καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος και συσκευές που κυριολεκτικά ... -"καίνε", ενώ οι διαφορές φτάνουν μέχρι και το 25%! Μεγάλη κατανάλωση ενέργειας γίνεται για παράδειγμα κάθε φορά που ο καταναλωτής ανοίγει άσκοπα την πόρτα του φούρνου ή του ψυγείου, αφήνει αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο ή όταν... ξεχνάει το θερμοσίφωνα! Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι πως για κάθε επιπλέον βαθμό που ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη, σπαταλάμε μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.

Κλιματισμός

1. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
2. Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για το κλιματιστικό σας.
3. Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.
4. Η μόνωση παρέχει σημαντική οικονομία ενέργειας
5. Πολλές φορές ένας ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά ένα χώρο.
6. Οι ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τις σκούρες.

Κουζίνα

1 . Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μια κουζίνα;
Επιλέξτε την κουζίνα με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος (υπάρχουν διαφορές μέχρι και 25% μεταξύ συσκευών ίδιου τύπου).
Φροντίστε να έχει εστίες (μάτια) με αυτόματο θερμοστάτη και ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα.
2. Στο μαγείρεμα προτιμήστε την αυτόματη εστία, ρυθμίζοντας από την αρχή τον διακόπτη σε κατάλληλη θέση. Αν μαγειρεύετε σε κοινή εστία, όταν αρχίζει να βράζει το φαγητό ρυθμίστε τον διακόπτη σε μεσαία θέση.
3. Το σκεύος που χρησιμοποιείτε πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο με το μάτι και το καπάκι του να εφαρμόζει καλά. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από το μάτι.
4. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% λιγότερο ρεύμα και 80% λιγότερο χρόνο.
5. Τα χορταρικά βράζουν γρηγορότερα σε λίγο νερό και με κλειστό το καπάκι της χύτρας.
6. Οι φούρνοι θερμού αέρα δεν χρειάζονται προθέρμανση. Επιπλέον, ψήνουν περισσότερα φαγητά ή γλυκά συγχρόνως, ένα σε κάθε σχάρα.
7. Όταν ανοίγετε άσκοπα την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της θερμότητας.
8. Σβήνετε το μάτι ή τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό.
9. Καθαρίζετε τακτικά τα μάτια και τον φούρνο.
10. Για μικρές ποσότητες προτιμήστε, εφόσον τον διαθέτετε, τον φούρνο μικροκυμάτων, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Η ψηστιέρα είναι επίσης οικονομική.

Ψυγείο

1. Το ψυγείο καταναλώνει αρκετό ρεύμα γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Γι' αυτό η εξοικονόμηση αρχίζει με την αγορά του:
Επιλέξτε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας μέγεθος.
Συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
2. Τοποθετείστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, φούρνο, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
3. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
4. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάται πολλή ώρα ανοιχτή.
5. Κάντε τακτικά απόψυξη. Ένα πάχος πάγου 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση του ρεύματος.
6. Μην καλύπτετε τα κενά του εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από το ν τοίχο.
7. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
8. Όταν λείπετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάστε το και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή.

Θερμοσίφωνας

1. Ο θερμοσίφωνας είναι μια από τις ενεργοβόρες συσκευές.
Η εξοικονόμηση αρχίζει με την αγορά του. Γι’ αυτό επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος για τις ανάγκες σας και φροντίστε να έχει καλή θερμομόνωση.
Εξετάστε, με βάση και τις ιδιαιτερότητες του ακινήτου την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
2. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία νερού στους 60 βαθμούς για οικονομία.
3. Μην αφήνετε αναμμένο τον θερμοσίφωνα όταν δεν χρειάζεστε συχνά ζεστό νερό.
4. Προτιμήστε ένα ντους από ένα μπάνιο. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
5. Πλένετε τα πιάτα σε μια λεκάνη και όχι κάτω από την ανοιχτή βρύση.
6. Ποτέ μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

Μικροσυσκευές

1. Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωση της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής).
2. Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες. Γι' αυτό όποτε μπορείτε προτιμήστε τις.
3. Προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων από τον φούρνο της κουζίνας για μικρές ποσότητες γιατί εξοικονομεί χρήμα και ηλεκτρική ενέργεια. Η ψηστιέρα είναι επίσης πιο οικονομική.
4. Όταν χρειάζεστε λίγο ζεστό νερό, μην ανάβετε τον θερμοσίφωνα. Προτιμήστε τον βραστήρα.
5. Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λπ. όταν δεν τα χρειάζεστε.
6. Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό
από τον διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ γιατί έτσι μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα

Πλυντήριο πιάτων

1. Επιλέγετε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
2. Εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό.
3. Καθαρίζετε το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχετε τον σωλήνα παροχής νερού στο σημείο συνδέσεως.
4. Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.

Ηλεκτρονικές λάμπες

Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού μπορούν να αντικαταστήσουν τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Έχουν μικρές διαστάσεις και προσφέρονται με κάλυκες κοινού λαμπτήρα: βιδωτούς (κανονικούς και μινιόν) και μπαγιονέ.
Προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτισμού με τους κοινούς λαμπτήρες και έχουν την ίδια φωτεινότητα, ενώ καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα.
Γι' αυτό χρησιμοποιήστε τους σε χώρους όπου τα φώτα μένουν αναμμένα πολλές ώρες, όπως το καθιστικό και η κουζίνα.
Έχουν 10 φορές μεγαλύτερο μέσο χρόνο ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες (10.000 ώρες).
Έτσι, ενώ οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κοστίζουν περισσότερο, τελικά συμφέρουν, αφού εκτός της οικονομίας σε κατανάλωση ρεύματος υπάρχει και οικονομικό όφελος από το κόστος των κοινών λαμπτήρων (10 τεμ.) που θα χρειαζόσασταν για τις 10.000 ώρες.
Όσον αφορά τους κοινούς λαμπτήρες:
1. Μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Ωστόσο, ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος, τόσο για ένα ευχάριστο περιβάλλον όσο και για λόγους ασφαλείας.
2. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πολύ τοπικό φωτισμό στα σημεία που τον χρειάζεστε.
3. Χρησιμοποιείτε φωτεινά χρώματα σε τοίχους, δάπεδα και οροφές.
4. Καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.
5. Τοποθετήστε όπου είναι δυνατόν ένα Φωτιστικό σώμα φθορισμού ή ένα συμπαγή ηλεκτρονικό λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης.

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος